img

Марий РосенТой е млад, кадърен, ерудиран и му предстои да стане театрален лидер – позицията му е повече от печеливша: увлича се по всички музи. Поставя пиеси и играе в тях, пише текстове за песни, изпълнява ги, снима клипове. За него не съществува въпросът да бъде ли актьор или да не бъде режисьор. Влиза с лекота във всяка роля – и на мислещ режисьор, и на можещ актьор.

Успехът на Марий идва с „Жираф”, „Бели нощи” и гадната сатира от гетото „Пластилин”, с общия му проект с руския ди джей Константин Тимошенко „Help Me Jones” и видеоклипа „Rage of Mine”. Кръстник е на дебютния албум на „Насекомикс”, „Аdam's Bushes Eva's Deep”. Пише текстовете за Рони, тя пък ги пее с ужасно вдъхновение. Понякога толкова затъват в неговата поезия, че дори плачат заедно. С Костя правят фурор на подиума на фестивала „Екзит” в Нови Сад.
За него обаче най-голямата магия си остава театърът. Нарича сцената „сън наяве”, а артистите – жреци в храма на Мелпомена. Открай време иска да прави „Хамлет”, защото е режисьор по образование и ученик на незабравимия Стоян Камбарев. Негов гуру е Юлия Огнянова, усвоява тънкостите на занаята при Галин Стоев и Теди Москов. Изживява се като ренесансов човек, тъй като не познава ограничения в жанровете. Играе в „Тест” на Елин Рахнев в Сатирата и се подвизава в Народния. Споделя, че името му не е псевдоним, защото е кръстен на баба си Мария. В началото иска да бъде цирков артист. После започва да поставя в хола на апартамента. Докато учи в английската гимназия, пощурява по пантомимата.